Softatuotantoa lataustöpseleiden takana
Tommi Hagelberg häärii Plugitin ohjelmistotuotannon pääarkkitehtina. Kooditiimin päämajassa Tampereen keskustassa kehitetään ja ylläpidetään noin 3500 latauslaitetta käsittävää IoT-verkkoa, joka mahdollistaa Plugitin älykkäät palvelut, esimerkiksi latauspisteiden etähallinnan ja lataustapahtumien kohdentamisen.
”Lyhyesti muotoiltuna voisi sanoa että ylläpidän ja kehitän Plugitin softaosaston teknologisia kyvykkyyksiä. Valvon yleiskuvaa siitä mitä teknologiaa meillä on käytössä ja miten asioita voidaan viedä parempaan suuntaan. Toki teen tarvittaessa koodiakin mikäli muilla tiimiläisillä on kädet täynnä."
Muuttohommia ja mobiilikehitystä
Tommin ura Plugitilla alkoi suoraan koulun penkiltä vuonna 2017 mobiilikehittäjänä. Kyseinen sovellus ei päässyt näkemään päivänvaloa kun Tommi siirtyi rakentamaan pohjaa nykyiselle Plugit Cloud -hallintajärjestelmälle.
”Jos tarkkoja ollaan, niin ensimmäinen työtehtäväni Plugitilla oli muuttomies, sillä ensimmäisenä työpäivänä firma oli muuttamassa isompiin tiloihin.”
Toisiinsa yhteydessä olevat latauslaitteet, hinnoittelu ja latausoikeuksien hallinta oli tuolloin täysin uutta ja ihmeellistä, nykyään kyseiset ominaisuudet ovat perusasioita ja arkipäivää. Asiakkaiden tarpeet ja toiveet ohjasivat alkuaikoina vahvasti muutaman koodarin voimin tehtyä kehitystyötä. Järjestelmää muokattiin sen mukaan mitä asiakas halusi.
”Liittyessäni tiimiin Plugit oli startup-yritys ja vieläpä vauhdikas sellainen. Suunta vaihtui lähes viikoittain kun kokeilimme rohkeasti kaikenlaista. Enää ei ehkä oteta yhtä isoja riskejä mutta sama nälkä itsensä ja liiketoiminnan kehittämiseen on onneksi säilynyt.”
Tiimi myös työajan ulkopuolella
Tommi luonnehtii koodariosastoa kaveriporukaksi, joka viihtyy yhdessä myös työpäivän päätyttyä.
”Pyrimme palkkaamaan joukon jatkoksi samanhenkistä porukkaa. Tämä toisaalta rajaa rekrytointeja mutta yhteiset mielenliikkeet ja mielenkiinnon kohteet tekevät työskentelystä sujuvaa. Vapaa-ajalla porukka golffaa, juo kaljaa, kiipeilee ja pelaa lauta- tai videopelejä yhdessä.”
Plugilta löytyykin myös Counter Strike -joukkue, joka on käynyt testaamassa tasoaan Kanaliigassa eli elektronisen urheilun firmaliigassa.
Kasvu on muokannut työnkuvaa
Nykyään olemassa oleva järjestelmä on tuonut mukanaan tietyt vastuut, niinpä erilaisia päivityspyyntöjä ja nopeita kehitystarpeita nousee päivittäin esiin. Kaiken tämän rinnalla liiketoiminnan kulmakivenä toimivaa teknologiaa kehitetään määrätietoisesti ja tulevaisuuteen katsoen.
”On vaikea ennustaa mitä alalla tapahtuu viiden vuoden päästä, muutos on ollut sen verran kovaa viimeiset viisi vuotta. Toisaalta on turha yrittääkään lukita toimintaa tietyille urille, suunnanmuutosten täytyy olla mahdollisia ja ketteriä kun tarve tulee.”
Kasvua kuvaa hyvin se, että ohjelmistokehitys ja tuotekehitys on nykyään jaettu omiin tiimeihinsä ja niissä työskentelee yhteensä 20 henkeä.
”Nykyään tiimin koon takia viestintään ja työtehtävien organisointiin joutuu käyttämään enemmän aikaa ja ajattelua kuin aiemmin. Silti toimistolla vallitsee sama rento tekemisen meininki ja nälkäinen kehittämisen kulttuuri kuin alkuaikoinakin.”